Model de Joc Start
Modelul de Joc este un set de principii care ghidează acțiunile jucătorilor și echipelor Start Suceava. Cu alte cuvinte, un model de joc reprezintă stilul în care dorim să joace toate echipele noastre.
Modelul de Joc este un set de principii care ghidează acțiunile jucătorilor și echipelor Start Suceava. Cu alte cuvinte, un model de joc reprezintă stilul în care dorim să joace toate echipele noastre.
Folosind momentele jocului ca și punct de plecare, stabilim obiectivele principale pentru fiecare moment, principiile tactice și reperele decizionale. Astfel, putem oferi jucătorilor feedback specific fiecărui moment al jocului. Aceste elemente ale modelului de joc sunt repere decizionale pentru un jucător, un grup de jucători, sau toată echipa. Modelul de joc ghidează jucătorul în anumite situații de joc, dar îi oferă libertatea de decizie. Acest mod de a gândi tactica provine din înțelegerea complexității jocului de fotbal. Este evident că nu putem avea soluții prestabilite, pentru că niciodată situațiile de joc nu se repetă identic.
🟡⚫️Moment - Cele 4 momente principale ale jocului (posesie, pierderea mingii, non-posesie, câștigarea mingii) sunt interconectate și apar aleatoriu, nu sunt secvențiale. Așadar, planificăm și folosim activități de antrenament care includ toate cele 4 momente ale jocului și care păstrează realismul jocului de fotbal.
🟡⚫️Obiective Principale - În continuare trebuie să stabilim stilul nostru unic de joc. Acest lucru se realizează prin definirea clară a modului în care dorim să acționăm în cele 4 momente ale jocului. Obiectivele principale sunt idei care se traduc în continuare într-un set de principii tactice și repere decizionale pe care le folosim pentru a ajuta jucătorii să înțeleagă mai bine stilul de joc al clubului.
🟡⚫️Principii Tactice - Aceste principii sunt întotdeauna valabile în jocul de fotbal, ceea ce face diferența este abordarea fiecărui club în ceea ce privește momentele jocului. Acționează precum o schiță generală a stilului nostru de joc pentru fiecare moment.
🟡⚫️Repere Decizionale - Sunt cele care creează o identitate și o funcționalitate în diferitele momente ale jocului. Acestea sunt acțiunile și procesele care aduc la viață Obiectivele Principale și Principiile Tactice, ele creează o identitate jocului nostru. Reperele decizionale permit jucătorului să conducă procesul de luare a deciziilor, de aici putem personaliza sfaturi și îndrumări pentru antrenament și meci mai specifice pe baza observațiilor. În acest fel, nu oferim soluții predeterminate, ci în schimb creăm feedback specific și semnificativ bazat pe ceea ce apare în antrenament sau meci.
Obiectivele principale sunt legate de jocul colectiv al întregii echipe, principiile tactice se referă în general la un grup de jucători (de exemplu, linia de mijloc), iar reperele decizionale țin de acțiunile individuale ale jucătorilor. La copii și juniori pornim de la reperele decizionale, urmate de principiile tactice, și într-un final dezvoltăm înțelegerea jucătorilor a jocului de echipă (obiective principale).
Să luăm ca exemplu momentul de posesie al jocului de fotbal. Unul dintre obiectivele principale este să avem o posesie progresivă bazată pe o circulație rapidă a mingii. Două dintre principiile tactice ale acestui moment al jocului sunt creativitate și verticalizare rapidă (dacă această variantă este disponibilă pentru jucătorul în posesia mingii). Într-un final, câteva repere decizionale pentru același moment al jocului sunt: pasează doar dacă un coleg se află într-o situație mai bună și demarcări în spatele adversarilor sau liniei adverse pentru a primi mingea pe poziție viitoare.
Acest model de joc a fost creat ținând cont de tendințele fotbalului modern și este propice formării de tineri cu personalitate care abordează fotbalul și viața cu încredere, creativitate și o atitudine de învingători.