Importanța unui Model de Joc în fotbalul pentru copii
Din păcate, foarte multe echipe de juniori din fotbalul românesc încearcă să joace fotbal abordând un stil de joc direct. Antrenorul le transmite copiilor să trimită mingea înainte pentru că astfel vor marca mai multe goluri. De ce? Pur și simplu, este mai ușor de înțeles de copii, și aduce rezultate imediate. Mai multe goluri, mai multe victorii, mai multe trofee. O rețetă simplă.
Pentru a înțelege cu adevărat procesul de formare a juniorilor, este important să observăm anumite elemente ale unui model de joc. Deși în esență există mai multe componente care alcătuiesc un model de joc, în fotbalul pentru copii, cele mai importante elemente care trebuiesc înțelese de fiecare jucător, antrenor, și părinte, sunt cele ale stilului de joc direct (pase lungi) și indirect (posesie progresivă).
Pentru a înțelege acest concept ar trebui să ne imaginăm un teren de joc cu linii drepte trasate între cele două porți. Cu cât o echipă joacă mai repede de-a lungul liniilor, cu atât jocul ei este mai direct. În același timp, cu cât o echipă pasează mai des în afara acestor linii imaginare, cu atât stilul ei este mai indirect. La nivel de juniori, toată lumea ar trebui să fie capabilă să determine clar stilul direct sau indirect al unei echipe. De obicei, stilul de joc abordat de o echipă devine evident în primele minute de la începutul meciului, odată ce ambele echipe s-au așezat în teren și au avut câteva faze.
Jocul direct înseamnă pase lungi spre înainte, de cele mai multe ori fără o adresă specifică. Deseori, jucătorii echipelor care abordează stilul de joc direct lovesc mingea cât mai departe de propria poartă pentru a pune presiune pe adversar. Chiar dacă mingea s-a apropiat de poarta adversă, mingea ajunge de cele mai multe ori la adversar, și echipa care abordează stilul de joc direct trebuie acum să o recupereze. Astfel, jocul direct însoțește de obicei un risc mai mare de pierdere a posesiei. Totuși, deoarece copiii care joacă în poziția de fundaș pot avea dificultăți în situații de adversitate, cu foarte multă presiune, de exemplu controlul mingii în aer, șansele de a marca goluri pentru echipa care practică un stil de joc direct sunt foarte mari, pe seama greșelilor fundașilor.
Stilul direct nu numai că produce goluri, dar este mai ușor de executat de către jucători; au responsabilitate limitată. Scopul unui fundaș este simplificat de faptul că trebuie doar să trimită mingea cât mai aproape de poarta adversă. Atacanții trebuie doar să preseze apărătorii adverși, sau să alerge după mingi pierdute trimise în jumătatea celeilalte echipe.
În comparație, stilul de joc indirect are ca scop crearea de combinații rapide, prin pase scurte, cu obiectivul principal de a pătrunde spre poarta adversă într-o manieră organizată. Acest lucru nu înseamnă că nu vor exista pase lungi, dar înseamnă că majoritatea paselor vor avea un scop tactic! Spre deosebire de jocul direct, de obicei posesia mingii va fi primordială. Echipa va încerca să trimită mingea în jumătatea adversă la momentul potrivit. Pasele scurte care au ca obiectiv crearea de spații libere în jumătatea adversă vor fi accentuate. Când un jucător folosește stilul indirect, trebuie să ia decizii foarte multe, în situații de adversitate, și să aibă cunoștințele tehnice și tactice pentru a executa următoarea acțiune a jocului.
Din păcate, foarte multe echipe de juniori din fotbalul românesc încearcă să joace fotbal abordând un stil de joc direct. Antrenorul le transmite copiilor să trimită mingea înainte pentru că astfel vor marca mai multe goluri. De ce? Pur și simplu, este mai ușor de înțeles de copii, și aduce rezultate imediate. Mai multe goluri, mai multe victorii, mai multe trofee. O rețetă simplă.
În loc să ne concentrăm, pe dezavantajele stilului de joc direct, vom lista câteva beneficii pe termen lung ale stilului de joc indirect, bazat pe posesie, și foarte multe decizii luate de copii în situații de adversitate.
În formarea juniorilor, este foarte important ca aceștia să dobândească o bază solidă de abilități tehnice și tactice. Abilitatea de a executa acțiuni individuale specifice jocului de fotbal (transmiterea mingii, dribling, sau preluarea cu control orientat) este de puțin folos dacă nu există și o înțelegere tactică adecvată a jocului.
Stilul de joc indirect, bazat pe posesie, îi expune pe copii unor situații în care trebuie să gândească, și să folosească abilitățile și cunoștințele tactice dobândite pentru a rezolva o mulțime de probleme în fiecare fază de joc. Copiii trebuie să aibă un scop în spatele fiecărei atingeri de minge. Ei trebuie să ia constant decizii tactice. Ei trebuie să-și îmbunătățească continuu abilitățile pentru a executa aceste decizii tactice.
Citește mai multe despre Stilul de Joc Start - https://startsuceava.ro/stildejoc
În jocul echipelor care abordează un stil de joc direct, de cele mai multe ori mingea va fi lovită de apărători, se va deplasa peste mijlocași, către atacanți, astfel că fundașii și mijlocașii au nevoie doar de abilitatea de a transmite mingea cât mai departe de poartă pentru a avea succes. Copiii care sunt expuși constant stilului de joc direct nu vor avea succes în momentele în care trebuie să ia decizii rapide, în situații de adversitate. Acest lucru se va întâmpla deoarece acești copii nu au bazele tehnico-tactice pentru a lua decizii corecte. Au abilități limitate de preluare a mingii, dribling, sau transmiterea mingii. În schimb, un copil care a fost format prin stilul indirect de joc, bazat pe posesia mingii, se va putea adapta foarte ușor la orice alt stil atunci când este nevoie.
Stilul de joc direct poate garanta succesul pe termen scurt, dar în același timp formează copii cu foarte multe deficiențe tehnico-tactice, și fără inteligență fotbalistică. În schimb, cu trecerea anilor, copiii expuși stilului de joc bazat pe posesie dobândesc abilitățile necesare (tehnice și tactice) pentru a face față presiunii jocului direct. Copiii trebuie să învețe fotbalul așa cum se joacă la cel mai înalt nivel, să construiască de la portar prin pase scurte, și să marcheze goluri la care să contribuie cât mai mulți colegi, nu doar să câștige meciul folosind orice mijloace.