Procesul de luare a deciziilor în fotbal

Inteligența în fotbal este foarte asemănătoare cu inteligența din alte domenii. Se dobândește în timp, prin explorare. Se dobândește prin ambiție, perseverență și răbdare.

bogdanbotezatu

2/21/20222 min read

Inteligența în fotbal este foarte asemănătoare cu inteligența din alte domenii. Se dobândește în timp, prin explorare. Se dobândește prin ambiție, perseverență și răbdare.

Un jucător inteligent este capabil să vadă, să aleagă, și să execute cele mai bune decizii în contextul jocului de fotbal. Cu alte cuvinte, un jucător inteligent se INFORMEAZĂ constant, DECIDE următoarea acțiune rapid, și EXECUTĂ acea acțiune într-un mod care permite echipei să obțină un avantaj.

Cum formăm astfel de jucători la Start Suceava? Folosind metoda pregătirii prin joc în care accentul este pe dezvoltarea abilităților cognitive prin expunerea constantă a jucătorilor la procesul de informare-decizie-executie.

Inteligența fotbalistică, văzută așa, este o abilitate. Și, ca toate abilitățile, poate fi dobândită. Dar numai dacă știm să planificăm activități creative care să stimuleze dezvoltarea acestei abilități.

INFORMARE: la Start Suceava credem că priceperea unui jucător se bazează pe viziune. Abilitatea de a recunoaște o situație de joc. Viziunea este abilitatea de a vedea cele mai mici detalii într-un mediu complex cum este jocul de fotbal. Viziunea este cu siguranță o provocare pentru orice jucător, dar această abilitate poate fi îmbunătățită.

DECIZIE: alegerea făcută de un jucător determină eficacitatea performanței echipei. Găsirea celei mai bune soluții ținând cont de complexitatea jocului de fotbal este o sarcină grea. Totuși, abilitatea de a lua decizii poate fi antrenată și îmbunătățită.

EXECUȚIE: Pentru ca echipa să obțină un avantaj, jucătorul trebuie să execute o acțiune și acea acțiune trebuie executată fără cusur. O execuție de calitate ținând cont de complexitatea jocului de fotbal este dificilă, dar cu siguranță jucătorii își pot perfecționa capacitatea de a executa o decizie cu precizie dacă activitățile de antrenament la care sunt expuși îi stimulează.

Dacă un copil care practică acest sport nu are inteligență fotbalistică, vina aparține într-o mare proporție antrenorului. Antrenorii sunt educatori și programa lor definește procesul de învățare al jucătorului. Nu ne putem aștepta să iasă la iveală ceea ce nu predăm.

Inteligența fotbalistică necesită o pregătire inteligentă.

Această metodă nu reprezintă o rețetă sau un plan pentru succes, și în nici un caz o soluție care va produce rezultate instantanee. Cu toate acestea, ca punct de plecare, această metodă ar trebui să se dovedească utilă în navigarea complexității planificării antrenamentelor și a dezvoltării jucătorilor.

Alătură-te echipei Start Suceava în timp ce explorăm potențialul nelimitat al copiilor.